Дієта без ризику: як підтримати здоров’я під час втрати ваги

Дієта без ризику: як підтримати здоров’я під час втрати ваги

Омріяна стрункість не повинна шкодити здоров’ю. Цю тезу активно пропагують лікарі, дієтологи, нутриціологи, фітнес-тренери. Вони впевнені, що заповітної цифри на вагах і компліментів від оточення можна досягти без жорстких обмежень, котрі негативно впливають на організм людини.


Суворі обмеження, вкрай бідний на поживні речовини раціон, виснажливі тренування — те, що допомагає позбутися ваги, але якою ціною? Людина втрачає не жирові відкладення, а м’язи, погіршується стан шкіри, нігтів, волосся, послаблюється імунітет. В окремих випадках можуть виникати метаболічні проблеми і гормональні збої. Утім досягнути бажаного схуднення та уникнути проблем зі здоров’ям можна, якщо дотримуватися збалансованої дієти і не забувати дбати про організм. Детальніше про це — у статті.


Які дієти найбільше шкодять організму?

На думку фахівців, найбільш небезпечні «швидкі» дієти. Вони спрямовані на жорстке обмеження калорійності раціону, що варіюється від 900 до 1200 Ккал на добу. Таке бідне на поживні речовини харчування погіршує стан організму і призводить до ослаблення імунітету.

Не менш шкідливі дієти, які пропонують зменшити споживання або й зовсім відмовитися від вживання білків, жирів чи вуглеводів. Це величезна помилка, адже білки підвищують імунітет, жири стимулюють регенерацію пошкоджених тканин, а вуглеводи сприяють нормальному метаболізму. Тож оптимальний варіант дієти — баланс жирів, білків і вуглеводів, дотримання питного режиму, фізичні навантаження і, звісно, позитивна мотивація.

Вітаміни, мінерали, антиоксиданти — ефективні помічники здорового схуднення

Харчові обмеження, яких людина дотримується на дієті, не повинні завадити отримувати всі корисні речовини, важливі для нормального функціонування організму. Тому доцільним буде вживати моно- або полікомпонентні добавки, наприклад, бренду Solgar. Вони містять вітаміни, мінерали, амінокислоти, антиоксиданти та інші нутрієнти, важливі для здоров’я.


Ось найкращі варіанти комплексних добавок для підтримання організму під час дієти:

  • для нігтів, волосся, шкіри;
  • для міцного імунітету;
  • для здорових суглобів і хрящів;
  • для серцево-судинної системи.

Що стосується монодобавок, зверніть увагу на ті, що містять колаген, гіалуронову кислоту, поліненасичені жирні кислоті, вітаміни А, В, С, Е, магній тощо. До речі, деякі мінерали і вітаміни можуть допомогти «не зірватися» під час дієти, наприклад, піколінат хрому здатен знижувати тягу до солодощів.


Смачний і різноманітний раціон, багатий на білки, складні вуглеводи, клітковину і корисні жири

Експерти зі схуднення часто говорять, що найпоширеніша причина «зриву» під час дієти — несмачний і бідний раціон харчування. Людина не може втриматися від спокуси з’їсти щось «заборонене», оскільки її повсякденна їжа здається прісною. Насправді дієтичні страви можуть бути дуже смачними, варто проявити фантазію і креативнiсть. Вивчайте досвід кулінарних блогерів, які сповідують принципи здорового харчування та експериментуйте з їжею!

Навіть якщо ідея відмовитися від вуглеводів чи молочних продуктів здається вам вдалою, не намагайтеся втілити її у життя. Для того, щоб залишатися здоровим, потрібно вживати достатню кількість заліза, цинку, кальцію, вітамінів групи В і С. Вони необхідні для нормалізації обміну речовин, міцного імунітету, здоров’я органів і систем. Дієтичні продукти, які допоможуть підтримати функціональність організму:

  • пісні м’ясо і риба;
  • яйця;
  • птиця;
  • горіхи;
  • бобові;
  • цільнозернові злаки.

Важливо їсти достатню кількість фруктів, овочів, зелені. Окрім мінералів і вітамінів вони містять велику кількість клітковини, необхідної для нормального травлення і здорового схуднення.

Ще кілька дієвих порад

Як би банально не звучало, інколи успіху здорової дієти сприяють прості речі, наприклад, відмова від солодких напоїв. Чимало людей, які відмовилися від цукру у каві або чаї вживають газовані напої. Між тим, банка такого містить понад 150 Ккал. Тому обов’язково слідкуйте за тим, що п’єте і не забувайте про дотримання питного режиму. 

Уникайте імпульсивних покупок у супермаркетах, відвідування кондитерських і магазинів солодощів. Якщо йдете до крамниці, беріть з собою список і притримуйтесь його. Не голодуйте і не заохочуйте себе смаколиками. І те, й інше — програшна стратегія, яка шкодить здоров’ю і планам пострункішати. І головне, насолоджуйтесь самим процесом трансформації! Нехай у вас усе вийде!