ХАРЧУВАННЯ В ПЕРШІ 1000 ДНІВ МАЛЮКА ТА ЙОГО МАМИ

Харчування в перші 1000 днів малюка та його мами – від зачаття і в перші 2 роки після В надзвичайних ситуаціях вагітні жінки, матері та піклувальниці з маленькими дітьми дуже вразливі. Вони потребують захисту, підтримки оточення, громади та суспільства та найкращої інформації щодо належних практик годування.

Харчування жінки при надії має бути поживним, різноманітним і корисним, наскільки це можливо. Їжте найкращі продукти, які доступні вам, включаючи в раціон свіжі овочі та фрукти, м’ясо, рибу, яйця, рибу, бобові, цільнозернові каші. До звичної кількості їжі додавайте один невеликий перекус, щоб забезпечити енергією себе та зростаючу дитину. 

Ще до пологів важливо дізнатися про доказові практики годування немовлят та дітей раннього віку. Вони захищають і матерів, і дітей, запобігають інфекціям і хронічним захворюванням:

  • Ранній початок грудного вигодовування: якнайскоріше, за можливості – в першу годину. В грудях вже буде молозиво, якого достатньо для новонародженого. Дитину потрібно прикладати до грудей не менше 8-12 разів на добу та часто тримати в контакті шкіра до шкіри. Якщо ж малюк не може прикладатися з медичних причин, молоко можна зціджувати, підтримуючи лактацію. Навіть невелика кількість маминого молока – велика підтримка для маляти. 
  • Нічого, крім материнського молока в перші півроку. Виключно грудне вигодовування забезпечує малюка всім потрібним і дає максимальний захист від інфекцій. 
  • Введення належного прикорму в 6 місяців. З півроку в раціоні малюка має з’явитися «доросла» їжа: овочі, каші, м’ясо, фрукти. Поступово збільшуйте кількість і різноманітність прикорму.
  • Продовження грудного вигодовування до двох років та довше за бажанням матері та дитини. З початком прикорму важливо продовжувати грудне вигодовування. Імунна система малюка ще розвивається та потребує підтримки. В цей час захисні можливості молока збільшуються, кількість антитіл та інших важливих речовин зростає, допомагаючи протидіяти інфекціям. А ще молоко стає більш калорійним. 

Щоб підтримати людей з маленькими дітьми, Міжнародний Медичний Корпус відкрив Простори для Матері та Дитини в Одесі, Стрию, Бучі та Ірпені. В Просторах є місце для відпочинку, годування малюка, ігровий простір і можливість отримати підтримку та безкоштовні кваліфіковані поради щодо годування немовлят та дітей раннього віку, взяти участь у групових заняттях та обговореннях. Консультації можливі на тільки безпосередньо в Просторах, а й за телефонами та в месенджерах.

Контакти:

Буча, вул Нове Шосе, 8а, 0952762938; 

Ірпінь, вул. Лісова, 46, телефон 0664901647 (група в Telegram https://t.me/+adZTgCX82qExYmUy

Стрий: вул. Шевченка, 84. 0664600086

Одеса, вул .Новосельського 108, тел 0503213415,