iPhone 14: переваги та недоліки

У iPhone 14 насправді більше новацій, ніж може здаватися на перший погляд. Наприклад, Apple впровадили покращену систему камер, яка робить знімки кращої якості в умовах слабкого освітлення. Якщо ж говорити про відео, у новій моделі є режим Action, що забезпечує стійкість зображення. Крім того, в 14-версії свого флагмана виробник реалізував декілька просунутих безпекових функцій.

Новий iPhone без сумнівів входить до рейтингу найкращих смартфоні сьогодення. У цьому огляді ми проаналізуємо його головні переваги та недоліки для того, щоб кожен читач міг прийняти зважене рішення – чи вартий він придбання.


Дизайн та характеристики екрана

14-й Айфон доволі компактний (147,5 × 71,5 × 7,9 мм) і легкий (206 г). Втім, корпус моделі-попередника був дещо тоншим. У цьому смартфоні відсутній слот для фізичних SIM-карт. У налаштуванням користувачам доступна активація до 8 віртуальних карток eSIM (дві з яких можуть бути активними одночасно). 

Дисплей із діагоналлю 6,1 дюймів і технологією Super Retina XDR залишається одним із найкращих екранів у верхньому ціновому діапазоні з точки зору якості зображення. Найбільше розчарування — недоступність частоти оновлення 120 Гц (яку пропонує конкурент — Galaxy S22). Через це прокручування та анімація не будуть настільки плавними.

Тестування показали, що екран iPhone 14 покриває 117,4% колірної гами sRGB і 83,1% більш вимогливого спектру DCI-P3. 

Продуктивність ЦП

В iPhone 14 встановлений чіп A15 Bionic, що використовувався в минулорічній моделі iPhone 13 Pro. Однак завдяки наявності 5-ядерного графічного процесору власники нового смартфона Apple отримають певний приріст продуктивності обробки графіки.

Під час тестування загальної продуктивності на Geekbench iPhone 14 набрав 1727 балів в одноядерному режимі та 4553 бали у багатоядерному. Це трохи вище, ніж у попередника iPhone 13 (1668 і 4436 відповідно), та значно вище, ніж у головного конкурента Galaxy S22 (1204 і 3348).

Система камер

На жаль, основна камера базового 14-го Айфона не пропонує такої видатної роздільної здатності, як iPhone 14 серії Pro (до 48 Мп). Втім, сенсор у цієї камери більший у порівнянні з 13-м поколінням, а діафрагма більш швидка (f/1,7). Як наслідок, якість знімків у русі, зроблених в умовах слабкого освітлення, буде більш високою.


Система зйомки iPhone 14 також містить камеру з ультрашироким об'єктивом, яка здатна захоплювати набагато більші кути сцени та забезпечує вдвічі кращу продуктивність. Камера з технологією TrueDepth вперше пропонує автофокус та пришвидшену діафрагму f/1,9. Нова функція обчислення зображення з назвою Photonic Engine дозволяє покращити загальну якість знімків.

Операційна система

iPhone 14 за замовчуванням працює на базі iOS 16, пакет оновлення якої пропонує багато цікавого. До прикладу, тепер ви можете налаштувати екран блокування за допомогою віджетів. Також є можливість скасувати надсилання текстових повідомлень і редагувати їх, використовувати спортивний додаток Fitness та відстежувати заряд батареї на візуальному індикаторі.



Висновок

Якщо вам потрібен сучасний смартфон із яскравим екраном та витривалим аккумулятором, iPhone 14 — це оптимальний вибір. Так, у цій версії відсутні деякі провідні функції та режими, але в цілому він працює вправно, виправдовуючи звання першокласного флагманського смартфона.