ONUKA презентує «ROOM» – альбом-терапію для української нації

Український електрофольк-гурт ONUKA презентує свій четвер- тий музичний альбом “ROOM”, кожна з пісень якого присвяче- на особливій проблематиці сьогодення українців в умовах війни.

Назва альбому «ROOM» символізує місце чи простір для усві- домлення себе, свого досвіду, своїх проблем, але й водночас – простір для мрій та розвитку.


Ніхто з українців не обирав опинитися у цих подіях, ніхто не очікував, що його життя розділиться на «до» і «після». Мало хто мав час, можливість і простір для усвідомлення свого вимуше- но нового життя та переосмислення мрій про майбутнє.

Якщо сприймати музику як простір, де кожен може поринути у свій внутрішній світ, усвідомити себе, поговорити з собою, то новий альбом ONUKA — це найбільш інтимна, лірична та спо- глядальна збірка з усього каталогу творчого дуету Нати Жиж- ченко та Євгенія Філатова. «ROOM» — це витончена і тендітна музика для занурення вглиб себе та духовного зцілення.

Незмінною залишається й концептуальність ONUKA та вміння Нати будувати з окремих пісень цілісну драматургію з сюжет- ними арками, зворушливим символізмом та лаконічною, ледь не маніфестною, поезію, що врешті перетворює всі її альбоми на вкрай чіткі та потужні художні висловлювання.

Кожна пісня альбому присвячена тим драматичним емоціям і ситуаціям, в яких опинилися українці. Героями ONUKA є рів- ною мірою усі: як військові, волонтери, жінки, що, рятуючи своїх дітей, вимушено залишають Україну, так і мільйони лю- дей, які всупереч усьому, продовжують свою важливу буден- ну працю.

«Кожен трек альбому піднімає свою проблематику: ПТСР на рівні нації, вимушений переїзд, втрата рідних, втрата домівки, житла, призначення, роботи чи навіть власного простору. Бо наш власний простір – це і є room», — пояснює Ната Жижченко.

Реліз окремих композицій буде долучено до тематично реле- вантних ініціатив, яким потрібен потужний комунікаційний та матеріальний супровід: психологічна підтримка військових, що переживають ПТСР, підтримка жінок-парамедикинь, які працю- ють в найгарячіших точках, опіка біженців, збереження культур- ної спадщини тощо.

Для Нати власним простором чи то «room»-ом стала музична майстерня дідуся у Чернігові. Мабуть, єдине місце в світі, де їй вдалося не тільки продовжувати творити, а й підпорядкувати зовнішній хаос нинішніх подій чіткій структурі зваженого ху- дожнього висловлювання. За останній рік ця майстерня пере- творилася на відкритий творчий етноспейс, що знову (з часів, коли там працював дідусь – відомий майстер народних інстру- ментів, О.М. Шльончик) стала місцем тяжіння для митців з усі- єї Чернігівщини. Так, узаписі альбому взяли участь такі артис- ти: Чернігівський Академічний хор ім. Дмитра Бортнянського, Хор старших класів «Провесінь» КЗМПО «Музична школа №1 ім. Стефана Вільконського», ансамбль домристів Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького в рамках обʼєднання мит- ців «Єдиний мистецький простір Чернігівщини».

До альбому увійшли 10 пісень, дві з яких вже раніше виходили у форматі синглів: пронизлива балада «Душа Народу» та драй- вова, життєствердна «PEREMOHA».