Про необхідність мати заначку

Життя сповнене несподіванок. Причому приємні трапляються дуже рідко, а неприємні чекають на кожному кроці. Кожен з нас може захворіти, з кожним може статися нещасний випадок. Майже будь-хто може раптово залишитись без роботи, яку, до речі, знайти сьогодні непросто. Якщо у критичній ситуації сім'я не має фінансового резерву, доводиться позичати — у банку, у мікрофінансовому сервісі https://mycredit.ua/ua/ чи в ломбарді. Але позичені гроші колись доведеться віддавати, причому із відсотками. Та й взяти позику не завжди буває просто — скажімо, безробітному банк грошей не дасть, а до ломбарду треба нести заставу, та й ставки там високі.

Багато неприємностей можна пережити легше, якщо мати фінансовий резерв — «подушку безпеки», або, по-народному, заначку. Необхідність мати такий резерв усвідомлюють майже всі, але мало хто має достатньо волі, щоб його сформувати.

Де взяти гроші для заначки?

Багато людей вважають, що створити подушку безпеки можуть лише ті, хто має зайві гроші, хто не живе «від зарплати до зарплати». Як правило, це не так. Уважно проаналізуйте свої витрати минулого місяця. Чи всі гроші було витрачено раціонально? Вам так була потрібна та блузка? У вас же їх вже три десятки. А скільки грошей залишено у кафе? А цигарки, пиво?

Спробуйте планувати свої витрати, хоча б на місяць вперед, відмовтеся від усього, що не є необхідним, і виявиться, що ви багатші, ніж думали. Не на багато, але все-таки. Ось ці невеличкі гроші, що вдалося заощадити, і будуть регулярним внеском до власного страхового фонду.

Призначення

Важливо розуміти, що подушка безпеки це не те, що ви збираєте на покупку нового телевізора або для відпустки в Єгипті. Подушка безпеки — резерв, який вам знадобиться для форс-мажорної ситуації. Скажімо, за різкого зниження сімейних доходів.

Об`єм

Вважають, що резервний фонд має повністю забезпечити проживання сім'ї на 3-12 місяців, якщо у витратах враховувати тільки найнеобхідніше. Проведіть ревізію своїх витрат за останні пів року, приберіть із них усе витрачене на культурні заходи, кафе та ресторани, подорожі, дорогі речі тощо — отримаєте необхідну суму.

Що стосується терміну, він може бути різним — якщо ви молоді та ваша робота потрібна ринку, можна планувати на 3-4 місяці, якщо вам близько 50 років, резерв повинен покрити 9-12 місяців.

Як зберегти

Резерв потрібно врятувати від інфляції, це раз. До нього має бути легкий доступ, це два. Його сенс у збереженні, а не у примноженні коштів, це три. Тобто акції та цінні папери відпадають через великі коливання в ціні. Антикваріат, предмети мистецтва — через низьку ліквідність. Відповідні інструменти — тверда валюта та банківські вклади з можливістю їх вилучення будь-якої миті. Найкращий варіант — розподілити кошти між цими інструментами.