Радіоведучий - як ним стати і як виглядає робота?

Будь-яку передачу на радіо важко уявити без ведучого: успіх та рейтинги програми як мінімум наполовину залежать від його професіоналізму. Слухаючи радіоведучого, здається, що він легко та невимушено виконує свою роботу. Але це тільки на перший погляд, щоб досягти успіху в цій сфері, потрібно докласти багато зусиль.

Особливості роботи радіоведучого

Отримати роботу радіоведучого — не просте завдання, але не варто опускати руки. Шукайте пропозиції та надсилайте своє резюме на сайті пошуку роботи Jooble. На початку можна спробувати пройти навчання чи стажування або запропонувати потенційному роботодавцю волонтерську роботу. Тут важливі наполегливість і цілеспрямованість.

Як буде виглядати сама робота, багато в чому залежатиме від радіостанції, типу договору та ваших обов’язків. Варто пам’ятати, що радіоведучий працює в умовах посиленого тиску (особливо в прямих ефірах, де потрібно стежити за помилками, а також за своїми співрозмовниками). Окрім того, навіть коли ви вже отримали посаду своєї мрії, це не означає, що ви можете спочивати на лаврах. Варто постійно навчатися, тренуватися і практикуватися, щоб бути ще кращими в тому, що ви робите.

Якими рисами повинен володіти хороший радіоведучий?

  • Хороший голос з приємним тембром, відповідна дикція та вміння вільно говорити – це точно не все. Є ряд інших особливостей, якими повинен володіти радіоведучий. Серед них:
  • бажання постійно навчатися;
  • уважність (вчасно помічати будь-які помилки);
  • рішучість (без неї знайти добре оплачувану роботу може бути важко).
  • Якщо у вас є ці особливості і ви відчуваєте, що робота радіоведучого для вас, не соромтеся спробувати свої сили в цій професії! 

5 порад, як стати радіоведучим

Правильне мовлення, дикція та тембр. Три кити, на яких тримається професія радіоведучого – грамотна мова, правильна дикція та приємний тембр. Тому ваша мета полягає в тому, щоб опанувати ораторські навички, навчитися говорити швидко, чітко і без запинок. Цього легко досягти, якщо щодня робити вправи з техніки мови, удосконалюючи вимову.

Ерудиція. Більшість аудиторії включають радіохвилю, щоб підняти собі настрій, почувши улюбленого діджея. Тому, щоб утримати публіку, одного поставленого голосу недостатньо, важливо мати великий кругозір, гнучкий розум і бути різнобічною особистістю. Книги та спеціалізована література поступово відшліфують ці якості, і ви зможете легко підтримати будь-який діалог.

Будьте стильні та станьте кумиром для слухачів. Знайдіть яскравий приклад для натхнення або зразок для наслідування. Помічайте, якими професійними даними він наділений та розвивайте їх у собі. Згодом ви виробите свій фірмовий стиль, створите привабливий імідж і станете кумиром для інших.

Почуття гумору та швидкість реакції. Необхідно навчитися слухати та чути співрозмовника, адже доведеться спілкуватися з безліччю людей, кожен із яких унікальний. Це вміння дозволить блискавично реагувати на незаплановані ситуації, і за лічені секунди приймати рішення щодо подальших дій.

Навчайтеся у професіоналів. Наприклад, на курсах радіоведучих з досвідченими викладачами ви відпрацюєте на практиці такі навички: робота у прямому ефірі, інтерв'ювання слухачів, створення музичної бази та програмування плей-листів станції. Крім того, ви навчитеся майстерно висловлювати думки і вільно говорити біля мікрофона на будь-які теми.

Висновок

Не треба думати, що радіоведучий — лише «голова що розмовляє». Крім виступу у прямому ефірі він займається і багатьма іншими справами. Опрацьовує свої передачі. Взаємодіє зі сценаристами та іншими людьми, які відповідають за створення програм. Допомагає монтувати різні звукові файли та багато іншого. Робота співробітника радіо дуже багатогранна та цікава. Якщо вам подобається цей напрямок діяльності, то обов'язково спробуйте його освоїти. Можливо, це ваше покликання.