Що таке криптовалюти: види та їх особливості

Цифрові валюти та безпосередньо Біткоїн вже багато років залишаються у полі інтересу людей, які відстежують інвестиційні новини. Дізнатися про діючий курс та швидко виконати обмін одного активу на інший або на фіат дозволяє онлайн-конвертер криптовалют. Цифрові монети свого часу викликали справжній фурор, і на це є низка причин. Щоб зрозуміти, як заробляти на крипті, важливо розібратися в тому, що це взагалі таке, які сьогодні існують види та чим вони відрізняються між собою.

Що стоїть за поняттям «криптовалюта»?

Це цифрова валюта, що випускається без участі центробанку. Вона базується на відкритій та розподіленій технології шифрування та зберігання даних – блокчейні. При цьому криптоактивам характерні властивості та функції фіатних грошей: вони можуть використовуватися для обміну, заощаджень, як розрахункова одиниця.

Крипторинок будується на криптографічних методах шифрування. Такий підхід дозволяє робити кожен код унікальним, що виключає його можливе повторення. За облік та випуск в обіг різних цифрових монет відповідають тисячі користувачів, об'єднані у розподілену комп'ютерну мережу по всьому світу. За свою діяльність учасники системи одержують винагороду, яка нараховується з умовами діючого алгоритму видобутку крипти.

З чого починалася криптовалюта: види

Усі існуючі різновиди цифрових валют можна умовно розділити на три основні типи: Біткоїн, альткоїни (сюди входять і стейблкоїни), токени (включаючи DeFi-токени). Біткоін та альткоіни не можна вважати грошима в звичному розумінні. Це складний цифровий продукт, який має власний криптокод та зашифрований запис. Щоб стати грошима, хоч й цифровими, їм доводиться проходити складний механізм трансформації та обробки за допомогою спеціальних технологій.

Історія криптоіндустрії розпочалася з Біткоїна – першої криптовалюти, яка і сьогодні є лідером за показником ринкової капіталізації. До того ж, Bitcoin – це глобальна однорангова електронна платіжна система, за допомогою якої можна проводити угоди між користувачами без залучення фінансових установ. Цю крипту часто порівнюють із золотом та розглядають як альтернативу фіату. Біткоїн відрізняється від звичних для нас паперових грошей деякими важливими моментами:

  • Обмежена емісія. За друк фіату відповідає держава. Деколи вона може випускати настільки багато грошей, що це провокує інфляцію. А ось Біткоін примітний тим, що це вичерпний ресурс. Його творець, Сатоші Накамото, з самого початку заклав обмежене виробництво: всього 21 млн. монет.
  • Відсутність посередників. Всі види криптовалют та Біткоїн зокрема передбачають передачу активів безпосередньо між користувачами, з гаманця на гаманець. Для цього не потрібно підключати до процесу банки, платіжні системи та інших фінансових агентів. Це децентралізована система, при цьому копії блокчейна (історії всіх транзакцій) зберігаються на пристроях всіх учасників мережі.

Результат такого підходу – ніхто не зможе заволодіти мережею та зайняти місце центрального банку, ставши монополістом у цій системі.

Альткоїни, токени, криптоплатформи

Біткоїн спочатку створювався з відкритим вихідним кодом, через що кожен програміст може змінювати його, розробляючи новий продукт – форк. Це крипта з урахуванням коду Bitcoin, але з довільним функціоналом. Це запустило ланцюжок створення наступних криптовалют, які отримали загальну назву «альткоіни». У цю категорію входять усі криптопроєкти, які з'явилися після Біткоіна. Сьогодні на ринку їх є вже кілька тисяч.

Криптоактиви відрізняються між собою багатьма параметрами, включаючи показник максимального обігу, час видобутку нового блоку та ін. Хто отримає право на формування чергового блоку, залежить від обраного алгоритму блокчейн-проєкту. Це можуть бути користувачі, які:

  • Виконують роботу (Proof of Work).
  • Мають певну суму на рахунку (Proof of Stake).
  • Надають деякі ресурси (Proof of Space).

Альткоіни можуть передбачати створення наступного блоку і за іншим алгоритмом, але у будь-якому випадку його легко перевірити та складно виконати чи підробити. Закладений функціонал також відрізняється. Наприклад, це може бути децентралізоване сховище даних, де користувачі безпосередньо надають місце на своїх пристроях за токени проєкту. Здавати в оренду можна й обчислювальні потужності. Тобто ваш заробіток буде побудований на часі, коли ви не використовуєте ваше обладнання.

Є й такі криптопроєкти, за допомогою яких можна запускати повноцінні програми в децентралізованій мережі. Головний приклад із цього сектора – Ethereum. Це своєрідний світовий комп'ютер – платформа для створення децентралізованих онлайн-сервісів на базі блокчейну. Для цього застосовуються смарт-контракти – повністю автономні алгоритми, що функціонують без людського втручання. Завдяки тому, що на базі Ефіру можна запускати свій токен, ця платформа є другою за капіталізацією.

Як використовувати токени?

Криптовалюти та види, доступні сьогодні, відкривають все більше можливостей перед користувачами. Якщо розглядати безпосередньо токени, то вони здатні використовуватись як:

  • Платіжний засіб у вигляді криптовалюти. Це більш зручна альтернатива фіату.
  • Розрахунковий інструмент послуг усередині продукту. Сюди входять utility або службові токени.
  • Заміна цінних паперів: securities-токени.

Це основні типи токенів, але якщо вивчати їх більш детально, ви познайомитеся і з багатьма іншими різновидами. Наприклад, існують токени-активи – це цифрові версії об'єктів реального світу, токени репутації, гібридні та ін.

Стейблкоїни

Це поняття поєднує в собі крипту, яка має прив'язку до існуючого фінансового активу – долару, нафти, золота. Іншими словами, курс стейблкоїну забезпечений таким фінансовим активом, який вважається набагато менш волатильним. Відповідно, ціна стейблкоіну відповідає вартості активу, який використовується для забезпечення. Такий підхід дозволяє суттєво знизити волатильність цього виду альткоїнів. Але є й такі проєкти, які ні до чого не прив'язані. Наприклад, курс коїнів Carbon та Havven регулюється шляхом додаткової емісії або спалювання монет.

Всі криптовалюти, подібні до Біткоіна, припускають, що їхня ціна періодично змінюється. Але відмінність стейблкоїнів полягає в тому, що їхній курс – більш стабільний. Безумовно, вартість може вагатися, але здебільшого подібні зміни практично непомітні. Стейблкоіни – відмінне рішення для тих, хто хоче зберегти свої заощадження у цифровому форматі та при цьому знизити ризики втрати ціни коштів. Якщо говорити про технічну частину стейблкоїнів, то їх можна вважати одним із видів токенів. Але це також окремий криптовалютний сегмент. Найвідомішим прикладом цієї категорії є USDT від Tether. Ця крипта забезпечена доларом США, тож її вартість відповідає ринковому курсу USD.

Мемні монети

Як зрозуміло з назви, мем-коіни створюються на основі інтернет-мема, який особливо популярний серед користувачів. Незважаючи на те, що такі криптопроєкти складно віднести до корисних для криптоіндустрії, але є серед них і такі, які здобули популярність та помітно зросли в ціні. До найдорожчих мемних монет входить Dogecoin, представлений на ринку в 2013 році. Цей мем-коін швидко став популярним за рахунок зображення мема з собакою породи сіба-іну.

Криптовалюту DOGE створили для розваг, але за підсумком її ринкова ціна з часом зросла. Як результат – ця монета увійшла до ТОП-10 найцінніших блокчейн-мереж. Вивчаючи, що таке криптовалюта мемної категорії, можна дізнатися, що були також інші проєкти, які хотіли повторити успіх Dogecoin. Найкращого результату досягла крипта Shiba Inu (SHIB). Вона вийшла на крипторинок 3 роки тому і зараз перебуває на другому місці у цьому сегменті за показником капіталізації.

UFC

До цієї категорії входять децентралізовані фінансові сервіси DeFi. Це платформи, які є аналогами традиційних фінансових рішень, але функціонують за децентралізованою системою. Наприклад, банки чи біржі. Банки DeFi теж дозволяють залишати свої гроші на зберігання або оформляти кредит, тільки в цьому випадку послуги надаються онлайн, і все працює децентралізовано.

Одна з найвідоміших DeFi-платформ – MakerDAO. На цьому майданчику ви зможете оформити кредит у стейблкоінах під заставу у вигляді крипти ETH.

Скам та криптопіраміди

Шахраї існують не тільки у реальному світі, а й у криптосфері. Під скамом розуміють криптопроєкти, в яких розробники збирають гроші інвесторів, після чого просто зникають, не виконавши своїх зобов'язань. Зверніть увагу, що подібне може статися як з новими криптовалютами, так і з децентралізованими сервісами, ICO-проєктами.

Криптовалюта – це ефективний інструмент інвестицій. Тому в деяких випадках шахраї пропонують вкластися у фінансову піраміду. Щоб зацікавити та заплутати інвестора, зловмисники часто використовують слова на кшталт «блокчейн», «токен» тощо. Таким чином, вони прикриваються цифровими валютами, щоб посилити свій ефект, наприклад, успіхом того ж Біткоіна. Щоб не потрапити на шахраїв, рекомендується перед будь-якими інвестиціями вивчати технічну та фінансову документацію, не піддаватись на вмовляння та вимоги негайного прийняття рішень.

Де взяти крипту?

Отримати криптоактиви можна кількома способами:

  • Майнінг.

Це процес створення нових криптомонет та перевірка транзакцій у блокчейні. Нагорода у вигляді крипти нараховується за те, що комп'ютери перевіряють та документують криптотранзакції. Майнінг також відповідає за безпеку криптовалют. Він забезпечує перевірку та захист блокчейну, за рахунок чого цифрові валюти працюють як однорангова децентралізована мережа, виключаючи контроль третьої сторони. Все це в сумі з винагородою стимулює майнерів залучати свої обчислювальні потужності до роботи мережі.

Щоб створити нову криптомонету, комп'ютери мають вирішити складну математичну задачу. Хто перший це зробить, той одержує нагороду. Шанси на вирішення головоломки та формування нового блоку підвищуються за наявності більш потужного обладнання. Але є і суттєвий мінус – потрібно багато електроенергії.

  • Стейкінг.

Криптовалюта в Україні та світі потребувала більш екологічного підходу для видобутку нових монет. Такою альтернативою став стейкінг. Цей метод кращий тим, що не вимагає великих потужностей обчислювальної техніки. Як результат – знижується витрата електроенергії. Стейкінг будується на механізмі Proof of Stake. У нього закладено наступний принцип: чим більше криптоактивів ви зберігаєте на рахунку, тим більше вдасться створити блоків. За кожен новий блок та підтверджену транзакцію нараховується нагорода у вигляді певної кількості монет. Стейкінг застосовується до наступних криптовалют: Cardano, Solana, TRON, DASH та ін.

  • Купівля.

Придбати цифрові валюти можна на криптобіржах. Одні з найпопулярніших та найвідоміших в Україні – WhiteBIT, Kuna, Binance та ін. Перший крок – реєстрація та верифікація на платформі. Після цього ви зможете вносити гроші на рахунок біржі та купувати крипту. Разом з цим вам потрібно буде вирішити питання щодо зберігання активів. Для цього можуть використовуватись гаманці криптобірж або сторонні сховища.

Як правильно зберігати криптовалюту?

Запам'ятайте важливе правило: якщо ви втратите доступ до свого гаманця, то дуже велика ймовірність, що ви ніколи більше не побачите свої гроші. Які існують варіанти криптогаманців:

  • Кастодіальний. У цьому випадку ваші монети знаходяться на криптовалютній біржі або на іншій платформі. Цей спосіб відрізняється своєю простотою, що робить його особливо актуальним для новачків.
  • Холодний. Являє собою пристрій, на якому зберігаються ваші криптогроші. Наприклад, це може бути USB- носій. Ця категорія сховищ вважається найнадійнішою.
  • Гарячий. Сюди входять програми та програмні забезпечення, які встановлюються як на комп'ютер, так і на смартфон.
  • Паперовий. Ключі доступу зберігаються на папері у роздрукованому вигляді.

Для частих операцій та невеликих сум підійдуть гарячі та кастодіальні криптогаманці. Якщо ви плануєте зберігати свій капітал тривалий час або це велика сума, краще зупинитися на холодному гаманці.