Школи з поглибленим вивченням української мови та літератури у Львові: як обрати найкращу для своєї дитини?

Чимало батьків прагне забезпечити своїм дітям якісну освіту з української мови та літератури. Тому вони шукають школи, де цим предметам приділяється особлива увага. Найчастіше це навчальні заклади гуманітарно-філологічного спрямування. 

Відтак у подальшому дитина може стати викладачем, письменником, журналістом, редактором, перекладачем тощо. Залежно від цієї кінцевої мети батьки та їхні діти здійснюють свій вибір.

Загальний огляд львівських шкіл з поглибленим вивченням української мови та літератури

Загалом у Львові близько 30 навчальних закладів пропонують поглиблене вивчення української мови, українська література поглиблено вивчається у понад 10 школах. В програми входять додаткові години з різних розділів мовознавства, вивчення літератури рідного краю, ділове мовлення, поетико-літературні клуби. Частина з цих закладів навчається за програмою «Інтелект України». Ось кілька кращих шкіл.

  • «Гроно» – ліцей ЛМР. Знаходиться у Топ-200 шкіл України, посідає 41 місце в Україні за результатами ЗНО-2021 з української мови та літератури. Заклад приймає дітей на навчання до 1 класу на загальних підставах. Спроможність школи щодо набору першокласників – 120 осіб.
  • ЛУГГ ім. О.Степанів з поглибленим вивченням українознавства та англійської мови. Гімназія є лауреатом Всеукраїнського конкурсу «100 кращих шкіл України». Основний набір учнів проводиться до 5 класу, додатковий – до 6-11 класів. Гімназисти також опановують журналістику. Прийом учнів на конкурсній основі: вступники мають скласти випробування з української, англійської мови і математики. 
  • ЛУПГ – одна з перших приватних гімназій в не лише у Львові, а й в Україні. Входить до Топ-100 навчальних закладів за результатами ЗНО з української мови та літератури за попередні роки. Форми навчання інституційна та індивідуальна. Зарахування учнів на загальних підставах.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/tutors/ukrainska-mova-ta-literatura/lviv/

  • Гімназія «Євшан». 2 місце у рейтингу шкіл Львова за підсумками ЗНО-2021. Набір учнів в 5 клас здійснюється на конкурсній основі. Вступні іспити проводяться з української мови і математики.
  • Класична гімназія при ЛНУ ім. Франка. Заклад проводить конкурсний відбір учнів для навчання, залучає їх до науково-дослідної роботи. Вступники складають випробування з української мови та математики.
  • Школа-гімназія Шептицьких. Вступ можливий з 5 класу на конкурсних засадах. Вступні випробування – українська мова і математика. 

Які фактори слід враховувати батькам при виборі школи?

Розглянемо основні критерії вибору, які допоможуть вам зорієнтуватися і правильно оцінити школу.

  1. Рейтинг навчального закладу за різними даними: результати складання ЗНО/НМТ, відгуки батьків та учнів, вступ випускників до вишів.
  2. Програма навчання. Дізнайтесь, на якому рівні вивчається українська мова та література в тій чи іншій школі (кількість годин, теми, розділи) та які подальші перспективи такого вивчення.
  3. Умови навчання. Сюди входить формат уроків, загальна завантаженість, психологічний клімат у школі, дисципліна, правила і статут школи, дозвілля тощо.
  4. Кваліфікація вчителів. Кількість вчителів вищої категорії та методистів, наявність авторів унікальних курсів та методик.
  5. Фінансові витрати: безкоштовне чи платне навчання тощо.
  6. Додаткові можливості для зайнятості та реалізації учнів: гуртки, клуби, секції, стажування тощо.

Враження батьків та дітей від навчання у школах Львова

Кілька коментарів щодо якості навчання у згаданих вище школах:

  • Чимало вдячних відгуків залишають батьки на сайті Гімназії Шептицьких. Так, Наталія Балацька, мама учениці 7 класу зазначає: «Процес навчання проходить на високому рівні. Керівний та педагогічний склад гімназії – надзвичайно приємні, доступні і хороші люди». 
  • Випускник ЛУГГ ім. О.Степанів Роман Антоняк пише: «Хороший навчальний заклад з поглибленим вивченням української та англійської мови».
  • Про гімназію «Євшан» неодноразово говорили як про лідера олімпіадного руху, різноманітних творчих конкурсів та ініціатив. Тож батьки не сумніваються у високій якості викладання та різнобічних можливостях розвитку дитини. 
  • Ліцей «Гроно» має надзвичайно велику кількість 200-бальників за результатами НМТ і ЗНО, причому не лише з української, а й з математики, історії України. Тож батьки та вихованці відгукуються про ліцей як про «гарну школу з викладачами фахового рівня». 

99% випускників вказаних навчальних закладів вступають до вишів на обрані ними спеціальності.

Підводимо підсумки: ще раз про головні аспекти підбору школи

Батьки відіграють важливу роль у процесі вибору школи і повинні ставитися до такого завдання з відповідальністю. Правильний і своєчасний вибір допоможе дитині реалізувати свій потенціал і остаточно визначитися з подальшою професією.

У процесі вибору:

  • оцінюйте навчальний заклад з різних сторін;
  • ознайомлюйтеся з відгуками та місцем школи у рейтингових таблицях;
  • подумайте, які перспективи може отримати ваша дитина після навчання;
  • за можливості проведіть дитині екскурсію в обрану школу, запитайте про її враження.