Як сплатити тільки тіло кредиту МФО у 2024

Останні роки мікрозайми від МФО стали дуже популярні серед українців. Мінімум бюрократії та практично миттєве оформлення онлайн-кредиту робить його оптимальним варіантом на випадок, коли не вистачає невеликої суми до зарплати.

Але мікропозики мають свої підводні камені — досить високі відсотки. Якщо невчасно вносити платежі, онлайн-кредит може стати борговою ямою. З початком повномасштабного вторгнення такі випадки почастішали, адже багато українців залишилися без роботи та були змушені виїхати. В результаті розмір заборгованості перед МФО став для багатьох позичальників значно більшим за суму, яку вони початково брали у фінустанови.

Як погасити мікропозику, якщо не вистачає грошей

Хоча зміни до Закону України "Про споживче кредитування" трохи пом'якшили умови для позичальників (пеня та штрафи не можуть перевищувати 50% від тіла кредиту, а відсоткова ставка не може бути збільшена), українцям все одно важко погасити наявні борги в умовах війни. На щастя, є кілька варіантів, як вирішити цю проблему:

  • Рефінансування кредиту - видача нової позики на погашення старої. Складається новий кредитний договір, що передбачає більш вигідні для позичальника умови.
  • Реструктуризація боргу - дає змогу змінити умови поточного договору, щоб знизити фінансове навантаження. Якщо МФО погоджується на реструктуризацію, можливі такі варіанти розвитку подій: продовження термінів кредитування, зниження відсотків по кредиту, надання "кредитних канікул".
  • Судовий розгляд - дає змогу зменшити суму боргу, але для цього потрібно надати суду вагомі аргументи. Наприклад, довести складне фінансове становище позичальника.
  • Погашення лише тіла кредиту - відсотки списуються, і позичальник погашає лише ту суму, яку початково брав у МФО.
  • Новий мікрозайм у МФО під 0% - деякі мікрофінансові установи дають перший мікрозайм без нарахування відсотків. Тож ви можете взяти його, щоб погасити попередній кредит — якщо впевнені, що встигнете його повернути.

В яких випадках можна погасити тільки тіло кредиту

Відповідно до листа Торгово-промислової палати України від 28.02.22, під час воєнного стану МФО не можуть нараховувати штрафи та пеню жодному позичальнику, оскільки війна є форс-мажорною обставиною. Що стосується відсотків, то зазвичай МФО може списати їх у таких випадках:

  • Якщо позичальник — військовослужбовець (МФО зобов'язаний звільнити особу від відсотків та штрафів, відповідно до законодавства).
  • Якщо позичальник отримав травму або інвалідність, внаслідок чого не може заробляти кошти.
  • Якщо людина втратила майно через форс-мажорні обставини.

Куди звертатися, щоб вирішити проблему з боргом

Для рефінансування, реструктуризації або домовленості про виплату лише тіла кредиту потрібно звертатися безпосередньо до МФО, де ви брали позику. Зазвичай мікрофінансові установи самі зацікавлені у тому, щоб вирішити питання сплати боргу, та йдуть на зустріч позичальникам.

Оформити новий кредит онлайн під 0% можна через сервіс iPay.ua, перейшовши за посиланням Взяти онлайн кредит на карту - без відмови та 24/7. Такий спосіб погашення боргу підійде, якщо у вас через короткий термін будуть фінансові надходження, а сплатити старий кредит треба вже зараз. На сторінці сервісу представлений великий вибір МФО, тож ви можете швидко підібрати кредит під 0%, без дзвінків та для клієнтів з поганою кредитною історією.