Як вивчити англійську по піснях

Музичні композиції допомагають студентам поповнювати словниковий запас, вивчати граматику та розвивати навички говоріння та аудіювання. Метод працює ще й завдяки «ефекту Моцарта» — ідеї, згідно з якою мелодія, що подобається, помітно підвищує продуктивність розумових зусиль учня.

Пісні містять достатній обсяг корисної лексики, сталих виразів і сленгу. Вони відбивають сучасну розмовну мову носіїв. Якщо ви потребуєте більш структурованого підходу до навчання під керівництвом досвідченого педагога, записуйтесь на онлайн-курси на сайті cambridge.ua. Вам запропонують варіанти програм і підберуть зручний графік.

Два способи вивчення мови по піснях

Здобувати нові знання можна двома шляхами:

  1. Пасивний спосіб спирається на мимовільне запам'ятовування. Просто слухайте музику дорогою на навчання чи роботу. Незабаром ви помітите прогрес у розумінні аудіоматеріалу, розмовної лексики й базової граматики англійської мови.

  2. Активний спосіб — ефективніший, але він потребує додаткових зусиль. Потрібно приділяти більше уваги тексту пісні та після прослуховування композиції виконувати кілька вправ, про які розповімо далі.

Найкращий варіант — комбінувати обидва способи, вибираючи той чи інший залежно від настрою та наявності вільного часу.

Вправи, які допоможуть вивчити англійську по піснях

Для початку виберіть англомовну композицію, яка вам подобається. Початківцям підійдуть популярні пісні з мультфільмів Disney. Зверніть увагу, що почасти відомі виконавці нехтують чіткою вимовою слів, тому варто пошукати в інтернеті тематичні плейлісти з піснями, які рекомендуються для вивчення мови. Коли композиція вибрана, переходьте до вправ:

  • Самостійно запишіть текст пісні, сприйнятий на слух. Порівняйте отриманий результат з оригіналом, розміщеним в інтернеті. Заповніть пробіли, якщо вони є.

  • Занотуйте у словник усі невідомі слова і вирази з перекладом. Ця вправа допомагає залучити одразу три види пам'яті: рухову, зорову та слухову.

  • Використовуючи свій текст, спробуйте підспівувати виконавцю. Під час імітації поліпшується вимова, адже отримуючи фонетично правильний звук, ви привчаєте свій язик перебувати у нових положеннях.

  • Завершальний крок — спів без підказок. Текст потрібно вивчити напам’ять.

Коли перша пісня вже відпрацьована, переходьте до другої, потім до третьої і так далі. Але використовуйте при цьому інтервальне навчання. Тобто не забувайте повторювати композиції, вивчені раніше, чергуючи їх із новими.

Поширені помилки під час вибору пісень

Уникайте музичних творів:

  • з великою тривалістю (оптимальний варіант 1-3 куплети з приспівом);

  • написаних складною мовою, які не користуються популярністю у носіїв (вибирайте сучасну стилістику);

  • з високим темпом (за ними важко вчитися);

  • що не відповідають вашому рівню знань.

Найгіршим вибором стануть композиції у стилях rap та heavy metal.